7 Aralık 2013 Cumartesi

Minecraft Redstone Rehberi - 2 (Devreler)

   Bu yazımda sizlere redstone araçlarına güç sağlayan şeyleri göstereceğim.Öncelikle redstone'u yere koyduğunuzda yerde kırmızı bir kablo gibi durur ve gerçekten kablo görevi görür.


   Kırmızı yanan 1 ve 4 numaralı bağlantılar güç almıştır ve bağlı olduğu pistonu aktif hale getirmiştir.
2 ve 3 ise basınç plakası olduğundan ve basınç olmadığı için aktif değildir.






       Bu resimde ise 1 ve 3 numaralı bağlantıda güç yoktur. Çünkü 1 numaralı olan butondur ve butona basılı değildir. 3 ise vagonlu basınç plakasıdır ve üzerinde vagon yoktur. 2 Numara ise güneş sensörüdür. Bu fotoğraf güneş varken çekildiği için redstone gücü aktiftir.

     Redstone'un temeli bunlara dayalıdır. Şimdi biraz farklı bağlantılar yapalım. Mesela yukarıdaki resimlerin hepsinde güç gelince piston yukarı çıkıyor. Biz ise tam tersini yapalım. Normalde açık dursun piston güç gelince kapansın. Buna ters devre diyoruz ve yapımı çok kolay.



       Buradaki mantık biz pistona gücü redstone lamp ile veriyoruz ve piston hep açık kalıyor. Ne zamanki basınç plakasına bastığımızda, plaka redstone lampi söndürüyor ve pistona güç gitmemiş oluyor.  Bu da ters devre olmuş oluyor. Piston yerine buton ve güneş sensörü vb. de koyabilirsiniz tabi. Lever yani ilk resimde ki 1 numaralı alet ters devreye ihtiyaç duymaz. Çünkü ya kapalıdır yada açık.

      Bu yazımda son olarak redstone kablosu belli bir mesafeden sonra gücü iletemez. Bu yüzden aralara gücün geldiği yöne doğru redstone repeater koyarız. Sağ tıklanırsa üzerinde çubuklardan soldaki sola doğru hareket eder. Ne kadar soldaysa üzerinden geçen akım o kadar geç iletilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder



Lütfen sadece ilgili yazı hakkında yorum yapalım, konu dışı yorumlarınızı lütfen İletişim bölümünden bana ulaştırın. Teşekkürler!