12 Şubat 2015 Perşembe

SimCity - BuildIt İnceleme, Taktik ve İpuçları



Merhaba arkadaşlar, bu yazımda bir kaç aydır oynadığım SimCity BuildIt oyunun incelemesini, bununla birlikte SimCity BuildIt hakkında taktikler ve ipuçları vereceğim. Oyunumuz 16 Aralıkta tüm dünyada IOS ve Android platformlarında EA Games tarafından ücretsiz olarak yayınlandı ve çok kısa sürede en popüler oyunlar arasında yerini aldı. Tamamen şehir kurma simülasyonu olan oyunumuz, bilgisayarda daha önce oynamış ya da en azından adını duyan oyuncular için kulağa hiç de yabancı gelmeyecektir. Ufak bir şehirden kocaman bir metropolise giden yolculuğumuzda bizi sayısız zorluk, sayısız felaket ve kazanılması gereken onca para bekliyor!


Harika Grafikler ve Sesler!

Oyun grafikleri bir telefon oyununa göre çok fazla kaliteli olmuş. Her detay düşünülmüş ve bir çok oyunda eksik olan 3. boyut oyunumuzda mevcut. Oyunu oynarken seslerin gerçekten yaratıcı ve yerinde olduğunu fark edeceksiniz. Grafik anlamında oyun ayakta alkışlanacak düzeyde :).

Oynanabilirlik ve Oyun Sistemleri
 
Oyunumuz şehrimizdeki vatandaşlarımızı mutlu etme ve giderek büyüyen şehrimizde bütün zorluklara karşı mücadele etme üstüne kurulu. Simoleon ve Simpara şeklinde iki farklı para birimi olan oyunumuzda onlarca farklı hammadde, ve bunlarla üretilen inşaat malzemeleri, ev eşya gereçleri, kıyafet ve diğer onlarca araç gereç bulunuyor. Fabrikalarımızda işlediğimiz ürenleri dükkanlarda daha pahalı ürünlere çeviriyoruz. Örneğin çivi üretmek için 2 tane demiri fabrikada üretmek gerekiyor. 

İnşaatları tamamlamak için sizden seviyenize ve imkanınıza göre çeşitli eşyalar istiyor, her tamamladığınız inşaat size daha fazla nüfus ve simoleon kazandırıyor. Simoleonları ise şehrin ihtiyacı olan binaları örneğin itfaiye, polis, hastane gibi hizmetlere harcıyorsunuz. Simpara ise oyunda birçok oyunda bildiğiniz az kazanılan ama birçok işlemi kısaltan ya da kolay yoldan bir şeyi satın almanızı sağlayan para birimi. Kesinlikle bu Simparaları Dozer Bıçağına harcayıp şehrinizi büyütmenizi öneriyorum. Bunların dışında kargo gemisine istediği ürünleri yükleyip ya da Doktor Vu'nun felaket senaryolarını tamamlayıp Altın Anahtar kazanıp değerli binaları alabilirsiniz.

Hizmet Binaları sırasıyla Elektrik, Su, Kanalizasyon, Atık Yönetimi, Yangın, Polis ve Sağlık. Birde Yönetim varki bu pek önemli değil (Şehrin herhangi bir yerine koyabilirsiniz) Fakat diğer binalar kesinlikle mantıklı yerleştirilmeli. Yangın, Polis ve Sağlık belirli bir alanda faliyet gösteriyor. Eğer yeşil ile belirtilen alanda olmayan bir bina varsa bina ve hizmet butonu kırmızı renge dönüyor ve insanlarınız hizmet eksik olduğu için binayı terk ediyor. Bu da nüfus ve vergi kaybına neden oluyor. Diğer hizmet binaları kapasite mantığında çalışıyor ve istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz ve önerdiğim şey ise kanalizasyon, atık yönetimi ve fabrikalarınızı şehrinizin en uzak kısmına yerleştirmeniz. Çünkü bu binalar çevre kirliliği oluşturuyor ve insanları mutsuz ediyor.

Uzmanlıklar adı altında bulunan hizmetler ise Parklar, Eğitim, Ulaşım, Eğlence, Kumar ve Şehir Simgeleri. Tamamen isteğe bağlı satın alınan bu hizmetler şehrin mutluluğunu ve kalitesini arttırıyor. Gene yeşil alan sisteminde çalışan bu binaları bütün şehrinizi kaplayacak şekilde yerleştirmenizi öneriyorum. Bu yüzden oyuna başlar başlamaz ciddi bir şehir planlaması yapın. Sonuçta büyük bir başkan olacaksınız :).

Global Ticaret Merkezi Tam Bir Fiyasko

Birçok oyundan bildiğiniz pazar alanı SimCity BuildIt'te Global Ticaret Merkezi olarak adlandırılmış. İstediğiniz ürünleri buraya girip diğer oyunculardan satın alabilirsiniz tabiki becerebilirseniz. Herkesin ihtiyacı olan ve üretilemeyen ürünler burada satılıyor satılmasına da kapış kapış gidiyor. Siz tıklayana kadar başkaları almış oluyor. Bu sistemin kesinlikle düzenlenmesi gerekiyor.

Birkaç Ufak Tüyo ve Sonuç

  • Global Ticaret Merkezinde çok ucuza satılan ürünleri ( Kendi satış alanınızdan ürünün normal satış fiyatına bakıp) toplayın ardından çok uçuk olmayan ama yüksek fiyatlardan pazara koyun. Sinan'ın Şehri ( Herkesin ilk komşusu) bir zaman sonra gelip alacaktır.
  • Şehrinizi iki konut binası arka arkaya gelecek şekilde yerleştirin. 6 Blokluk konut alanları oluşturup 1 konut yerine hizmet binalarının küçük olanlarını ekleyin. 
  • Mavi düşünce balonlarından çıkan üretilemeyen ürünleri asla ama asla satmayın. İleride onları bulabilmek için dua edeceksiniz :)
  • Mümkün olduğunca kirlilik yaratan binaları şehrinizden uzak tutun. Birçok kişinin (ben dahil) yaptığı hatayı; fabrikaları deniz kenarına yerleştirme hatasını yapmayın :D Güzel manzaralı fabrikalar kimin umurunda!
  • Altın Anahtar biriktirmek için Kargo Gemisi yerine Doktor Vu'yu tercih edin.
  • Okul, Ulaşım gibi ekstra hizmetlere oyun başında para harcamak yerine gelişmenize bakın. Bir yerden sonra zaten onlarıda alacaksınız.
  • Tek önemli olan şey insanların mutluluğu. Bu yüzden paranızı gereksiz yerlere harcamayıp hizmet eksiği olduğunda ( Her seviyede yeni bir hizmet oyuna ekleniyor ve bütün binalarınız ihtiyaç duyuyor) anında müdahale edin.
  • Facebook bağlantısını kesinlikle yapın, bu sayede şehriniz her zaman koruma altında olacaktır.
  • Bazı inşaatlar gereksiz uzun süren ürünler istiyor. Pazarda bunları ucuza satın alıp daha fazla parayı inşaatı tamamlayıp kazanabilirsiniz.
  • Bazı dükkanları binaların yanına yerleştirmek şehrinizdeki mutluluğu arttırabilir.



Sonuç olarak oyunumuz, birçok simülasyondan sıyrılarak EA Games kalitesinde harika bir oyun deneyimini bizlere sunuyor. Ücretsiz olmasının yanında oyuna para harcama gereksinimi de pek olmaması oyunumuza artı katarken lanet Global Ticaret Merkezi düzenlenene kadar keyifle şehrinizi büyütün ve insanları mutlu ederken eğlenmenize bakın :)


1 yorum:



Lütfen sadece ilgili yazı hakkında yorum yapalım, konu dışı yorumlarınızı lütfen İletişim bölümünden bana ulaştırın. Teşekkürler!